Lauri Timgren

Pikavipit eivät ole perimmäisin syy maksuvaikeuksiin

Viime aikoina esillä ovat olleet pikavippien tuomat ongelmat sekä korkeat korot, joita esimerkiksi huolestunut isä -nimimerkillä kirjoittava henkilö manaa Helsingin sanomien mielipidekirjoituksessa.

Pikavipeistä aiheutuvat maksuongelmat ja ylivelkaantuminen voivat tosiaan vaikeuttaa merkittävällä tavalla elämää - varsinkin jos velanotto johtaa kierteeseen, jota ei saa ajoissa katkaistua. Vastuuta näistä velkahelveteistä ei kuitenkaan voida kaataa yksinomaan pikavippifirmojen niskaan, vaikka korot usein liikkuvatkin huimissa lukemissa.

Pikavippimarkkinaa voi toki yleisellä tasolla kritisoida läpinäkyvän tiedon puutteesta ja aggressiivisesta markkinoinnista: lainaan liittyviä kustannuksia ei aina ilmoiteta selkeästi ja todellinen takaisinmaksettava summa ei tule kuluttajalle selväksi. Satojen prosenttien vuosikorot saattavat jäävät markkinoinnissa hymyilevien ihmisten ja helppojen nettihakemusten peittoon.

Jos kuluttaja on kuitenkin tietoinen, että hän joutuu maksamaan viidensadan euron pikavipistä korkokuluina samansuuruisen summan lainan päälle - onko vastuu silloin lainan ottajalla vai tarjoajalla?

Peruskoulun oppimäärään kuuluvat niin ruotsin epäsäännölliset verbit, toisen asteen yhtälöt kuin pesäpallon säännöt. Omaan talouteen liittyvät tiedot taitavat jäädä kuitenkin melko ohuelle opetukselle, vaikka jokainen aikuinen niiden kanssa joutuu lähes päivittäin tekemisiin.

Aikuisilla, myös nuorilla aikuisilla, on vastuu omista päätöksistään ja omasta taloudestaan. Väkisin ei pikavippejä kenenkään tilille siirretä, vaan taustalla on aina oma päätös. Valitettavan usein näitä päätöksiä tehdään hätiköiden ja vailla oikeaa tietoa - niin lainaamisen kustannuksista kuin omasta taloudestakin.

Yksilön vastuuta omien asioiden hoitamisessa ei kuitenkaan voi sivuuttaa - oman talouden hoito on taitolaji ja asioihin perehtyminen ennen päätöksentekoa säästää monelta murheelta.

Myös lainsäädännöllä on tietysti tässä asiassa merkittävä rooli - vastuulliset lainanmyöntäjät varmasti toivottavat tervetulleiksi muutokset jotka edesauttavat toimialan kehittymistä ja ehkäisevät maksuongelmien syntymistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Blogisti unohtaa tärkeimmän asian. Nuoret eivät osaa ajatella järkevästi. Itsekkin alle 20 vuotiaana sain luottokorteilla aikamoiset ongelomat niskaan. Kaikki johtui siitä ettei älynmäärä riittänyt siihen, että kuinka paljon vaikeampaa on ne takaisin maksaa kuin tuhlata.
Pikavipeistä ei taitaisi juurikaan tulla ongelmia, kun niitä myönnettäisiin ainoastaan yli 40 vuotiaille.
Mutta oletan, että tämän jo tiesitkin ja koko kirjoitus on enmmänkin lobbaamista.

Käyttäjän LauriTimgren kuva
Lauri Timgren

Terve Kristian,

Olen kanssasi samoilla linjoilla - nuorten osaaminen talousasioissa on valitettavasti melko heikolla tasolla. Uskon että kyse ei kuitenkaan ole "älyn määrästä", vaan siitä miten oman talouden hoitoon liittyvistä asioista puhutaan ja mitä taitoja nuoret oppivat. Mielestäni pikavippien yksipuolinen syyttäminen ei ole oikea ratkaisu - ongelmien ratkaisu löytyy ihmisistä itsestään ja siitä miten päätöksiä tehdään. Hyviä aloitteita asiaan on: http://muntalous.fi/, http://www.takuu-saatio.fi/palvelumme/penno

Toimituksen poiminnat